F.A.Q
 
Parteneri
 
Contact
 
Bionova on You-Tube
Newsletter
 

Functii si tehnologie

O alternativa viabila

Bazinele publice in aer liber sunt o facilitate importanta de petrecere a timpului liber pentru public si se bucura de o mare popularitate. Din cauza bugetelor restranse a numeroase autoritati locale, multe din aceste bazine sunt amentintate cu inchiderea mai ales daca sunt necesare activitati de renovare la acestea. Convertirea la o solutie naturala ofera un avantaj decisiv. Tratarea apei nu necesita instalatii mari si chimicale scumpe - plantele fac aceasta treaba gratuit. Datorita costurilor de intretinere scazute amortizarea costurilor de conversie se face intr-un timp relativ scazut. De asemena, datorita costurilor relativ mici de investitie si functionare, construirea unui bazin natural poate aduce avantaje economice autoritatii locale.

Cum functioneaza?

Un bazin natural functioneaza cu respectarea principiilor ecologice si foloseste puterea biologica de curatare a apelor naturale. Acest tip de piscina este compus din doua parti - zona de utilizare si zona de tratare (piscina de regenerare). Aceste zone sunt separate, deoarece proiectul "cu doua vase" garanteaza o purificare optima a apei. Zona de utilizare include toate zonele ce pot fi accesate de catre vizitatori. Acesta este cel mai bun loc pentru inot, imbaiere, jocuri si distractie. Zona de regenerare include toate zonele care sunt folosite pentru tratarea apei si nu sunt deschise publicului. Natura lucreaza aici pentru a preschimba apele uzate intr-o sursa de apa cristalina. Apa cicula prin bazin prin intermediul unor "caderi de apa" si este circulata in cele mai profunde puncte cu ajutorul pompelor creandu-se astfel un circuit inchis.

Zona de utilizare

Un bazin natural ofera atractii diferite pentru tineri si batrani in termeni de agrement ceea ce face din fiecare vizita o "experienta naturala". Bazinul de inot reprezinta sectiunea principala in cadrul complexului. Ca o regula, acesta este impartit indoua zone: o zona cu adancime scazuta (0,2 - 1,3 m) si in zona propriu-zisa de inot (cu o adancime de 2 m). Culoare de antrenament si blocuri de scufundare pot fi integrate natural in cadrul bazinului astfel incat sa permita si inotul profesional. Pietrele sau dealurile de scufundare asezate pe perimetrul bazinului sau pe o insula din cadrul complexului pot inlocui clasicele turnuri de scufundare realizate din otel sau beton. O zona separata sau integrata pentru copii mici, in care apa are doar o latime de palma, ofera acestora posibilitatea de a se stropi si juca in apa. O asemenea zona este un mic paradis pentru fiecare copil, unde acestia se pot juca si experimenta cu elementele de apa si pamant. De asemenea datorita apei in continua miscare se adauga o cu totul alta dimensiune experientei copiilor.

Zona de tratare a apei

Un iaz cu regenerare scurta, continand un filtru natural, este piesa centrala in orice sistem. Este compus dintr-un strat biologic filtrant special peste care este o coloana de apa de cel putin 60 cm si in care sunt plante de apa sau mlastina. Filtrul natural furnizeaza o functionalitate excelenta si de asemenea are un aspect deosebit. Se integreaza in sistem ca un punct vizual ce nu este accesibil dar care atrage privirile. Filtrul are doua functii: elimina microorganismele ce se acumuleaza pe suprafata interioara a pietrisului filtrant si care pot fi periculoase iar plantele elimina nutrientii continuti si ii folosesc pentru propria lor dezvoltare. Un compartiment cu un filtru cilindric fin inlatura sedimentele marunte din apa, astfel usurand presiunea de pe filtrul biologic. Deschizaturi special concepute pe marginea bazinului inlatura frunzele, polenul sau lotiunea de bronzat. Astfel elementele externe ce ajung in apa sunt eliminate. In zona automatizata, toate echipamentele si pompele sunt comasate.

 

 

 
 
 
  Reprezentant oficial pentru Romania a piscinelor Bionova Tel.: 0258/818008, 0733/672747  
copyright©2010 PERLA MEX | Design: orkas.ro